Tort , na który przepis Wam podaję zrobiłam na urodziny mojej siostry. I powiedziałam, że to ostatni tort, który robię i wiozę gdzieś. Niestety ten się trochę poturbował :/
No, ale na szczęście zdjęcia zrobiłam trochę wcześniej :D
Wiecie, że miał być z kuleczkami Maltesers, ale niestety w całej Warszawie ich nie ma :( Tak więc znalazłam ich podróbki, dodałam wafelki-batoniki WW w białej czekoladzie i jakoś tam wyszło.
Od razu mówię, że nie jest to najlepszy tort jaki jadłam, ale krem wymiata :D
Pochodzi z pierwszej książki autorki bloga "Moje Wypieki".
Moja uwaga jest taka: zróbcie najpierw krem (wymaga 12 godzinnego schłodzenia), potem ciasta. Np możecie dzień przed imprezą zrobić krem wstawić do lodówki, a w dniu imprezy rano upiec ciasta. Moim zdaniem to lepsza kolejność.
Składniki na ciasto czekoladowe ciemne:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat
-
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Na ciasto jasne dajemy dokładnie takie same składniki tylko zmieniamy czekoladę gorzką na białą.
I teraz jak się robi ciasto ciemne (dokładnie tak samo też ciasto jasne):
W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną czekoladę (w pierwszej opcji gorzką, w drugiej białą), mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczeniaKońcówką miksera do ubijania białek ubijamy całe jajka z cukrem, na gęstą, jasną i puszystą pianę. Do tego wlewamy powoli czekoladę z masłem, następnie ekstrakt (u mnie aromat :(), cały czas miksując. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.Gotowe ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
To samo powtarzamy z 2 ciastem.
Teraz krem: - 500 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 350 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 2 łyżki cukru pudru
Przed samym przełożeniem tortu ubijamy (końcówkami do ubijania białek) do
otrzymania gęstego kremu.
Ozdoby:
- 10 paczek białego WW
- 1 duże opakowanie podróbek Maltesers
Najpierw przekładamy ciasto grubą warstwą kremu. Następnie smarujemy jego boki i górę.
Do boków przyklejamy wafelki WW podzielone na sztuki. Przewiązujemy wstążką, a na górę wsypujemy groszki czekoladowe.
Całość chłodzimy w lodówce jak najdłużej :D
Pieknie wyglada :)) Sama słodycz:)
OdpowiedzUsuńPS. Kochana, jesli chcesz wziąc udział w candy musisz również udostępnić podlinkowane zdjęcie u siebie na blogu ;)
Wiem, tylko do tego muszę do kompa usiąść. Dziś to nadrobie :*
Usuńbo ja wiesz na telefonie lecę :D
Wow! Ewa, aż ślinka leci :). Uwielbiam czekoladowe torty!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!
Marta :)
Marta dzięki bardzo za takie miłe slowa :*
UsuńTobie też udanego!
Pychota :) szukam przepisu na tort dla synka na urodziny :) możesz coś polecić ?
OdpowiedzUsuńhttp://robiewdomu.blogspot.com/2013/07/tort-gargamela-czyli-jak-smakuja.html
UsuńPolecam tort/ciasto marchewkowe, robilam je jako tort i wyszło wspaniałe. Wyżej link do przepisu.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMmmm wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMmmm wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń