Uwaga muszę się do czegoś przyznać to była moja pierwsza przygoda z ciastem drożdżowym i trochę nie wyrosło, ale bułeczki i tak są pyszne :) Wam i tak pewnie wyjdą wspaniałe :)
Będziecie potrzebowali:
- 400 g mąki
- 9 g drożdży instant
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 60 g cukru
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (nie wanilinowego :D)
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki roztopionego masła
Mieszamy mąkę z drożdżami, dodajemy masło i mleko. Wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aby nie było zbyt klejące. Wyrobione ciasto w misce wkładamy do piekarnika nastawionego na 40 stopni. Na jego dnie stawiamy naczynie z wrzątkiem. Po 30 minutach ciasto powinno być wyrośnięte.
Dzielimy je na dwie części i na obsypanym mąką blacie wałkujemy aby otrzymać duży prostokąt.
Smarujemy go roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem.
Ciasto dzielimy na 5 cm kawałki i zwijamy w ślimaka. Przekładamy do foremek na muffinki wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach.
Po wyjęciu gdy są jeszcze gorące smarujemy je kremem: serek Twój smak 1/2 opakowania i kilka łyżek cukru pudru - zmiksowane. Krem rozpuści się oblewając całe bułeczki :)
Tłustego czwartku życzę :D
Jakie pyszności! Ja jeszcze nigdy nic nie robiłam na bazie drożdzy, zawsze się ich bałam ;) a teraz nawet gdybym chciała spróbować, to ze względu na moją alergię, nie mogę. ale popatrze sobie jeszcze na te słodkości ;))
OdpowiedzUsuńNo widzisz miałam (i nadal mam dokładnie tak samo :), ale nie dam się będę próbować, aż wyjdą mi idealnie :D Pozdrawiam!
Usuń