Jeśli tęsknicie za mną to zapraszam na Face lub instagram, tam jestem cały czas z telefonu ;)
A dziś bardzo szybki przepis na coś słodkiego. Idealny gdy wpadną niespodziewani goście lub macie ochotę na coś dobrego do herbaty - ślimaki z dżemem.
Przepis:
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka łyżek dżemu (u mnie jabłkowy, ale najlepszy będzie Wasz ulubiony)
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto rozwijamy i z pomocą pędzelka silikonowego rozprowadzamy dżem po całym cieście. Następnie dłuższy bok zawijamy do środka aż całe ciasto będzie rolką. Tniemy na ok.1,5 centymetrowe kawałki i układamy na papierze do pieczenia na blaszce. Wstawiamy na 20 min do piekarnika. Wyjmujemy gdy będą złote.
Prawda, że idealny przepis?
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka łyżek dżemu (u mnie jabłkowy, ale najlepszy będzie Wasz ulubiony)
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto rozwijamy i z pomocą pędzelka silikonowego rozprowadzamy dżem po całym cieście. Następnie dłuższy bok zawijamy do środka aż całe ciasto będzie rolką. Tniemy na ok.1,5 centymetrowe kawałki i układamy na papierze do pieczenia na blaszce. Wstawiamy na 20 min do piekarnika. Wyjmujemy gdy będą złote.
Prawda, że idealny przepis?
Smacznego!
P.S: Mam nadzieję, niebawem powrócić do świata internetu. Nie zapominajcie o mnie ;)
Uwielbiam takie przepisy. Zapomniałam o cieście francuskim! Na następny niespodziewany najazd znajomych będę przygotowana ;) Dzięki!
OdpowiedzUsuńJa też, dlatego się podzieliłam :D Polecam serdecznie :*
UsuńWspółczuje stytuacji z komputerem. Przynajmniej jakieś słodkości masz na pocieszenie :)
OdpowiedzUsuńMiłego tygodnia Kochana
Własnie odkryłaś powód, dla którego zrobiłam sobie coś słodkiego :)
UsuńRobię właśnie takie z dżemem lub czekoladą , albo z twarożkiem ... Chłopaki je uwielbiają ... Miałaś kłopot z tym komputerem .. Pozdrawiam słonecznie z Zielonkowego Domku :-)
OdpowiedzUsuńDopiero dziś mam komputer w pełni sprawny. Mmmm...z czekoladą.
UsuńJak pech to pech :(, ale pewnie będę zaglądać :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka apetyczne, muszę koniecznie wypróbować!
Pozdrawiam, Marta
Bardzo dziękuję Kochana, polecam serdecznie :)
UsuńOch Ci fachowcy ;-)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie u nas króluje I na słodko I na słono. Z dżemem jeszcze nie robiłam Spróbuję na pewno
Tak fachowcy...
UsuńJa też je bardzo lubię i szybko można coś wyczarować z niego :)
Gdzie można znaleźć takie piękne talerze? :)
OdpowiedzUsuńGdzie można znaleźć takie piękne talerze? :)
OdpowiedzUsuń