Od jakiegoś czasu czaiłam się, żeby upiec chlebek bananowy. Słyszałam o nim wiele dobrego no i jego głównym składnikiem są banany. Wiedziałam, że będzie pyszny, wszystko z bananami jest :) Od koleżanki słyszałam pochwały na temat chlebka z przepisu Apetycznej Panny Dahl - książkę kucharską tej byłej modelki sama mam w swojej kolekcji. Dlatego stwierdziłam, że spróbuję :) Rezultaty były pyszne. Były bo chlebek szybko zniknął ze stołu - główny fan prawie półtoraroczny Bobas :) Polecam Wam serdecznie zwłaszcza, że przygotowanie trwało jakieś 7 min (ubrudzona jedna miska - uwielbiam takie przepisy :)
Moją zmianą była mąka. W oryginalnym przepisie jest orkiszowa. Ja no cóż nie wiem do końca jakiej użyłam...robiłam porządki w szafce ze słoikami i moim oczom ukazała się niezidentyfikowana mąka (wydaje mi się, że gryczana bo była ciemna i takie też wyszło ciasto). Także ten składnik X możecie zastąpić jakąkolwiek mąką pełnoziarnistą.
Stadniki:
- 75g miękkiego masła
- 4 dojrzałe banany
- 200g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 170g mąki (najlepiej jakiejś pełnoziarnistej) - u mnie chyba gryczana :)
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni przy termoobiegu. Natłuszczamy (masłem lub olejem) blachę o długości 20 cm (umówmy się, że jeśli nie macie może być każda inna :) Rozgniatamy banany widelcem w dużej misce. Dodajemy masło, cukier, jajko i aromat. Ucieramy razem. Następnie dodajemy sodę i na końcu mąkę. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do natłuszczonej foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Gotowe!
Wg. Pani Dahl, podajemy z masłem, ale dla mnie było ono zbędne. Ciasto jest tak pyszne, wilgotne i słodkie, że nie ma takiej potrzeby. Jeśli zostaną Wam jeszcze banany pamiętajcie, że możecie zrobić babeczki bananowe.
Smacznego weekendu!
Wg. Pani Dahl, podajemy z masłem, ale dla mnie było ono zbędne. Ciasto jest tak pyszne, wilgotne i słodkie, że nie ma takiej potrzeby. Jeśli zostaną Wam jeszcze banany pamiętajcie, że możecie zrobić babeczki bananowe.
Smacznego weekendu!
Od koleżanki:)
OdpowiedzUsuńNo od Ciebie :) Miałam napisać od Gwiazdy Sportu? Nikt by mi nie uwierzył :)
UsuńWygląda smacznie ;) ja robiłam ostatnio chlebek dyniowy i nie wyszedł zbyt dobry, może spróbuję z tymi bananami nbo one są na pewno bardziej wyraziste w smaku
OdpowiedzUsuńTak, na prawdę jest pyszny. Spróbuj koniecznie :)
Usuń