sobota, 20 września 2014


Dziś tradycyjnie przy weekendzie mam dla Was coś słodkiego :) Kolejny wypiek urodzinowy dla mojego męża. Nie jest tajemnicą, że uwielbiam bezy i katuję nimi całą rodzinę przy każdej nadarzającej się okazji :D. Tym razem chciałam spróbować więc tortu bezowego. Taki właśnie znalazłam na moim ulubionym blogu kulinarnym. Zasada jest taka sama, ale krem dzieli się na trzy części, następnie przekłada kremem. No to zaczynamy:

Będziecie potrzebowali: 

Składniki na 3 warstwy bezy:
- 6 białek
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej 


Do przygotowania kremu kawowego będą potrzebne:- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 250 ml schłodzonej śmietany kremówki - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody, schłodzone - 2 łyżki cukru pudru



owoce sezonowe: u mnie maliny i borówki

Potrzebujemy 2 blachy do pieczenia (przynajmniej jeśli chodzi o piekarnik pełnowymiarowy). Wykładamy je papierem do pieczenia i rysujemy 3 okręgi o średnicy 20cm. Ja odrysowałam taki właśnie talerz.


Białka ubijamy na sztywno. Następnie kontynuujemy ubijanie dodając cukier puder po łyżce. Na końcu ubijania dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Dzieląc masę na trzy części nakładamy na 3 okręgi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 1 godzinę. Po ty
m czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwi - niech bezy się suszą - najlepiej kilka godzin.



A teraz przygotowujemy krem. To proste: wszystkie składniki miksujemy razem :)

Następnie kładziemy pierwszy blat bezy. Na to 1/3 kremu, kolejny blat i kolejna warstwa kremu. Na górę ostatnia warstwa kremu i owoce.


Gotowe :)













3 komentarze :

  1. Niesamowicie apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona forma ciasta. Jest słodziutkie a owoce lekko kwaśne, mmm...

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy